Ga je naar Oeganda?

Dat is toch niet echt een bekende safari bestemming? Klopt, daarom is het juist gaaf om te bezoeken! Oeganda is een relatief nieuwe bestemming ten opzichte van de bekendere bestemmingen als Zuid Afrika, Botswana, Kenia en Tanzania. Doordat het nog een vrij onbekende bestemming is, is het nog echt ‘off beaten track’. Toerisme is in het land nog volop in ontwikkeling waardoor het nog lekker rustig is in de wildparken. Voorbeeld hiervan is het Kidepo Valley NP, een nog relatief onbekend park in het Noorden van Oeganda dat iedere dag maar door een handjevol auto’s wordt bezocht. Kortom de perfecte keuze voor een onvergetelijke fotoreis.

De bedoeling van de fotoreis is dat we in de eerste plaats genieten van al het moois wat Oeganda te bieden heeft. Natuurlijk horen hier mooie plaatjes bij zo dat we deze onvergetelijke reis keer op keer kunnen herbeleven. We zijn tijdens de reis met mede fotografen waardoor we de kans hebben veel van elkaar leren tijdens de trip, zodat we niet alleen met mooie plaatjes thuiskomen maar ook met een hoop nieuwe kennis. Voor fotografen van alle ordes is heeft Oeganda wat te bieden, de landschapsfotografen maken de mooiste plaatjes van de glooiende savannes van de Narus vallei in Kidepo Valley, de macro liefhebbers schieten prachtige close-ups van kameleons. Ook de vogelaar treft het met Oeganda als bestemming, het land kent maar liefst 1031 verschillende vogelsoorten en als je geluk hebt sta je oog in oog met de illustere shoebill stork, oftewel de schoenbekooievaar.

We overnachten in safari tenten bij de lodges in de nationale parken. Hierdoor ben je echt één met de natuur. Er is toch niks mooiers dan vanuit de veiligheid van je tent naar de brullende leeuwen te luisteren? We verblijven op basis van volpensioen, dus we hoeven pas te stoppen als de zon verdwijnt. Want het gouden uurtje willen we niet missen.

Voor sommigen zal het misschien de eerste keer in Afrika zijn, maar eenmaal besmet met het Afrika virus en je komt er maar moeilijk vanaf! Ene Richard Mullin zei ooit: “The only man I envy is the man who has not yet been to  Africa – for he has so much to look forward to.”

Hoe dan ook, we maken er een onvergetelijke ervaring van!

Fotoreis Oeganda
Fotoreis Oost Afrika

Dag 2 – ziwa rhino sanctuary

*piep* *piep* *piep* Het wekkertje is vroeg vandaag, maar met een reden, we gaan op safari! Voor dag en dauw opstaan wordt sowieso ons ritme dus kunnen we nu vast even oefenen. Na 3 á 4 uurtjes rijden komen we aan bij de ‘Ziwa Rhino Sanctuary’. De enige plek in Oeganda waar we de neushoorn kunnen spotten en dus ook de enige kans om de big five compleet te krijgen. We gaan met onze auto en een ranger op zoek naar de neushoorns om ze vervolgens te voet te benaderen. ‘Ground level shots’!

Activiteiten: Rhino Trek
Optioneel: Birding Walk ($35 p.p.)

Dag 3 t/m 5 – Kidepo Valley nP

Yes, nu eindelijk écht op safari. Kidepo Valley staat de komende dagen op het programma en het is een regelrechte topper. CNN plaatste het park zelfs in de top-3 van mooiste parken in Afrika. Het park kent 77 verschillende zoogdieren en maar liefst 500 vogelsoorten. Meer dan genoeg diersoorten om ons een aantal dagen goed mee te vermaken. Ook vanuit de lodge is het goed toeven, vanuit je luie stoel of het restaurant heb je een schitterend uitzicht over de uitgestrekte savannes. Verder is er nog de optie om de Kanangorok Hot Springs (warmwaterbronnen van 50 °C) te bezoeken onder begeleiding van een ranger van het park.

Activiteiten: Game Drives
Optioneel: Night Drive ($100 per auto), Game Drive met bezoek aan de Kanangorok Hot Springs ($20 p.p.)

Fotoreis Oeganda
Oeganda

Dag 6 t/m 8 – Murchison Falls NP

Ons verblijf in Murchison Falls NP staat in teken van game drives. Door het delta gebied op zoek naar de big five! Dus met dag en dauw uit de veren, de auto en op avontuur.
Ook is het mogelijk om een bootcruise naar de watervallen te maken of naar de top ervan te lopen.

Activiteiten: Game drives
Optioneel: Night Drive ($100 per auto), Bootcruise naar de ‘Falls’ ($30 p.p.)

Dag 9&10 – Kibale Forest NP

Na een week door de bush te hebben ontdekt, komen we nu aan in het prachtig groene regenwoud genaamd Kibale Forest. Kibale is dé primaten hoofdstad van Oeganda. Maar liefst 13 verschillende soorten kun je hier vinden. Dit is dan ook de reden van ons bezoek. Op zoek naar de chimpanzee en andere primaten. Ook zullen we een bezoek brengen aan de ‘Bigodi Wetlands Sanctuary’. Een eco toerisme project door de lokale bevolking. In de wetlands vind je een grote verscheidenheid aan vogels, waaronder de reuzentoerako, de lokale trots.

Activiteiten: Bigodi Wetlands Sanctuary – Guided Walk ($23 p.p.)
Optioneel: Chimpanzee Tracking ($150 p.p.) of Chimpanzee Habituation Experience (Half day $100 p.p. & Full day $200 p.p.)

Fotoreis Oost Afrika
Fotoreis Afrika

Dag 11 t/m 13 – Queen Elizabeth nP

Queen Elizabeth staat bekend om zijn boomklimmende leeuwen. Deze zijn met name in de Ishasha sector van het park te spotten, laat dat nou net de plek zijn waar we ook gaan overnachten. Op het programma staat ook een boatcruise door het Kazinga kanaal, een prachtige cruise met nijlpaarden, krokodillen en wie weet zwemmende olifanten. We overnachten eerst in het noordelijke gedeelte en de laatste 2 dagen in de Ishasha sector.

Activiteiten: Game drives, Kazinga Channel Bootcruise
Optioneel: Night Drive ($100 per auto), Predator Tracking ($50 p.p.), Chimpanzee Track in de Kyambura Gorge ($50 p.p.)

 

Dag 14 – Lake Mburo

Helaas, de laatste dag alweer. We hebben allemaal zere vingers van het schieten en de SD kaartjes vol met prachtige foto’s, maar misschien ontbreekt de luipaard nog. We gaan nog twee maal op safari in Lake Mburo, het park met de beste kans op luipaarden. En dan morgenochtend na de game drive weer richting Entebbe Airport. Het avontuur zit erop.

Tot volgend jaar?

Activiteiten: Game Drives
Optioneel: Night Drive ($30 p.p.)

Fotoreis Afrika